Японски масаж /Юмейхо/

проф.Масаиуки Сайонджи - основател на ЮМЕЙХО терапията

 

 

 

 

 

 

 

”Юмейхо” или в превод ” Увеличаване жизнените сили на организма чрез завръщане към природата”

•  Е Универсална лечебна методика , съчетание от Китайската ШАОЛИНСКА терапия - Дзен Ти Фа ( в превод „Цялостно лечение”) и методи от Японската народна медицина. Неин създател е японският лечител и учен проф. Масаиуки Сайонджи . Представлява съчетание от дълбок меридианен масаж, наместващи техники и гимнастика. Познат е още под името хълбочнонаместваща-притискащоразтриваща терапия. Използва се за лечение на над 190 вида заболявания , в това число – костно-ставни, нервни, вътрешни заболявания и др.

•  Има универсално въздействие , като релаксира, тонизира, хармонизира и лекува организма. Преди започване на терапията пациентът се подлага на преглед от специалист-лечител с цел диагностициране общото състояние на организма. Терапията се изпълнява през памучни дрехи (тениска и панталон).

 

Японският лечител Масаиуки Сайонджи сравнява човешкото тяло с красиво разперено японско ветрило. Всичките му пръчки са заловени и притиснати здраво долу в една опорна точка и това придава стабилност и привлекателност на формата му. Ако в тази точка се получи разместване, то се отразява на всички пръчки и така целият образ на ветрилото се изкривява. За човешкото тяло тази съществена опорна точка е тазът . Ето защо всяко разместване в областта на таза и гръбнака се отразява на цялостната конструкция и функциониране на организма. Това води до различни заболявания, включително и до психични разстройства. Причина за това разместване могат да бъдат и пренапрегнатите мускули. Втвърдяването им се предизвиква от стрес, независимо от неговия произход. В резултат пътят на енергията по каналите на тялото е блокиран, а това влошава функциите и здравето му.

•  Тази терапия атакува проблема в неговата основа като подрежда прешлените и костите на цялото тяло, възвръща първоначалната еластичност на мускулите, въздейства върху важни акупунктурни точки, освобождава пътя на самолечителните сили на организма и възстановява структурната хармония на тялото. По този начин се постига комплексен лечебен ефект.

•  Осъществява се чрез ръчно механическо въздействие върху тялото, - един познат от векове начин като в основата на тази терапия стоят грижите за нормализиране на тазобедрените стави и гръбначния стълб . Човешкият скелет и неговата структура са основно изучени и познати. Анатомичният лумбален участък, наречен талия, е главната ос, стожерът, който поддържа необходимото равновесие на тялото спрямо земната гравитация.
Методът разкрива ролята на гравитацията в симетрията на човешкото тяло.

Професор Сайонджи обръща специално внимание на невероятно широко разпространеното разместване на костите в тазобедрените стави и гръбнака при голям брой хора, както и на свързаните с това заболявания на вътрешните органи. При свързване на елементите на скелета в стави е необходимо тяхното точно съчетаване: дори и миниатюрно отклонение от определеното място и ъгъл създава навяхване, изкълчване и други смущения, които пораждат болката и потискат функциите.

Тези изкълчвания могат да водят началото си още от раждането - при преминаването на бебето през твърдия и неправилно извит канал; в ранна детска възраст - от неправилна стойка или инциденти; при възрастния индивид – от вредни професионални условия, катастрофи и други екстремни или битови обстоятелства. Така се ражда проблемът и идва нуждата от наместване на изкълченото.

•  Подобно на други източни масажни техники, методът юмейхо засяга ролята на мускулатурата при изправяне на тези изкълчвания.

Нормално е в състояние на покой, когато човешкото тяло е в легнало положение, т.е земното притегляне му оказва минимално въздействие, мускулатурата да бъде отпусната и с такава дължина, че да не изменя симетрията на костите, за които тя е захваната непосредствено или чрез лигаменти. В същото време, ако съществуват дразнения върху мускулните групи, ако има някакво неравномерно натоварване поради изместване на костите, ако спрямо земното притегляне те са насочени в неестествено направление, ако има възбуждания, които изискват удължаване на тези мускули - тогава спонтанно се получава контракция, свиване, съкращаване. Но при създадените патологични условия наместването не може да се осъществи - получава се трайно свиване, болка, подбуждане на нервни напрежения и т. н.

Често се приема, че при някои случаи с фрактури и тежки размествания, силата на човешката ръка е недостатъчна, като за пълен ефект на отпускане и наместване се прибягва до медикаменти /пълна упойка, кураре и др./ Въпреки това проф. Сайонджи си служи с масажиране на мускулатурата до пълното й отпускане, чак след което чрез опъване, извиване и други методи на притискане крайникът бива наместен.

За автора на метода юмейхо външното впечатление е недостатъчно, за да разкрие детайлите на един успех! Именно затова той изгражда една методична последователност, единна система от отделни манипулации, които водят до крайната цел: наместване на тазобедрените кости, на гръбначните прешлени, на ключиците, на колянната става, ставите на пръстите и други костно-ставни компоненти.

Проблеми и заболявания, повлияващи се добре от Юмейхо

•  Изкривяване на гръбначния стълб /сколиоза, кифоза/ - характеризира се с определен комплекс от симптоми. Латералното( странично) изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) е основния симптом. В продължение на векове произходът на сколиозата остава загадка за медицината. И досега етиологията е неизяснена. В пове чето от случаите се поставя диагноза – идиопатична сколиоза, т.е с неизвестни причини. Сложността на въпроса за етиологията се обяснява с това, че при един случай сколиозата се проявява като самостоятелно заболяване, а в други - като симптом на дадено заболяване, чийто произход е добре известен.
Съществуват различни квалификации, като според една от тях сколиозите се делят на вродени и придобити. В основата на вродените сколиози лежат аномалии в развитието на елементите на гръбначния стълб и ребрата, както и някои дисплазии в него. Много класификации отнасят към придобитите форми – рахитичните, училищните, травматичните, рефлексоболковите и цикатриксиалните сколиози.

•  Детска церебрална пареза - Детската церебрална парализа е последица от въздействия върху главния мозък на детето по време на вътреутробния живот (облъчване с йонизиращи лъчи, инфекция), родова травма (налагане на форцепс, увиване на пъпната връв около врата, прекаран енцефалит, мозъчна травма). Недоносенити новородени са с повишен риск от ДЦП. Лечението е продължително и се състои в извършване на системна лечебна гимнастика, физикални процедури, масажи, носене на изправителни ортопедични апарати, церебростимулиращи медикаменти. По показание се предприема ортопедична пластично-реконструктивна коригираща операция.
Състоянието се подобрява след успешна хирургическа намеса и постоянен физически режим, включващ масажни техники, физиотерапия и други мануални терапии.

•  Коксартроза - хронично заболяване на опорно-двигателния апарат, като характерните изменения започват от хрущялите, а на по-късен етап засягат костите и капсуло-връзковия апарат на ставата .Най-честата причина за възникване на коксартрозата е вродената дисплазия на тазобедрената става и с този факт се обяснява високата заболеваемост между жените. Освен вродени аномалии причини могат да бъдат и прекарани възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, остеоартрит, разтройство в кръвообращението на бедрената глава, след счупвания, изкълчвания, нарушен метаболизъм и др. Въпреки многобройните причини, в основата на коксартрозата стои натоварването на ставата и невъзможността на хрущяла да издържи на тези натоварвания. Възможно е и при нормални натоварвания да се стигне до артрозни промени в резултат на промени в хрущяла от различни причини - възпалителни, обменни (подагра, диабет), съдови промени. Изисква специален хранитилин режим.

•  Гонартроза - Засяга по-често жени. Предпоставка е и наднорменото тегло. Заболяването може да засегне и двете стави. Най-честа причина са статичните промени в остта на крака. Деформациите изменят нормалната ос на крайниците. Външната промяна води до О-образни или Х-образни крака. Други чести причини са повтарящи се травми на коляното: лезии на менискуса, вътреставни фрактури на коляното - недобре наместени. Възпалителни заболявания, засягащи колянната става, също имат принос за развитие на болестта.
Измененията, които настъпват в ставата при развитие на болестта са характерни за всички дегенеративни заболявания. Изтънява хрущяла, покриващ ставните повърхности, променя своята консистенция, цвят и блясък. В субхондралната костна тъкан се появяват кисти. Около ставата се образуват остеофити (така наречените шипове). Клиничните симптоми са свързани на първо място с болка, която в началото се появява само при претоварване, а в последствие и при покой. Появата на оток също е характерен белег. Ставата се подува и става болезнена дори при палпация. Движенията се силно ограничени. Това довежда до флексионни контрактури. Постепенно се развива хопотрофия на четириглавия мускул на бедрото. При движение на ставата може да се чуе триене.
Болестта се лекува оперативно, но се повлиява доста добре и от консервативно лечение. Последното се състои в отбременяване и обезболяване на ставата с масажни техники.

•  Болки в гърба – Появяват се следствие на фрактури на гръбначния стълб, проблеми в коремни, гръдни или тазови органи, нерви и мускули, при остеопорози, дискова техния и някои видове главоболие, както и изключително често при туморни заболявания и др.

•  Дископатия - Най-честата причина за поясно-кръстцовия (лумбосакрален) радикулит (до 90% от случаите) е лумбалната (поясната) дискова херния. Тя възниква на основата на остеохондроза на прешлените (хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат). Болестният процес засяга преди всичко междупрешлените дискове. Страничната лумбална дискова херния се проявява с болестната картина на лумбо-сакрален радикулит. Тя започва остро, най-често след физическо усилие (вдигане на тежест, внезапно рязко изправяне) като лумбаго или "секване". Болката в кръста най-често е едностранна, силна, остро режеща или стрелкаща. Обикновено тя преминава за 4-5 дни. В други случаи тя се спуска надолу по седалището и задно-страничната повърхност на крака. След няколкодневен режим на покой, с или без лечение, болката стихва и изчезва, но след месеци или години отново се появява главно при резки движения или физическо натоварване. За повторната й поява роля могат да играят простуди, огнищна инфекция и други възпалителни или токсични причини. Като заболяване лумбалната (поясната) дискова херниия се представя с два рязко очертани синдрома - вертебрален (прешленен) и коренчев. Лечението на дисковата херния е консервативно, с поставяне на болния на твърдо легло и прилагане на обезболяващи медикаменти. Препъръчва се често прилагане на масажни техники. За тежките случаи се прибягва до хирургическо лечение.

•  Ишиас - Появява се вследствие на множество фактори. Прищипването на нерв в гръначния стълб предизвиква тази болест и в почти 90 % от случаите ишиасът се дължи на дискова херния, грип, ревматизъм, захарен диабет, алкохолизъм. Наличието на сифилис също може да доведе до възпаление на седалищния нерв. Болният бива прикован на легло, всяко движение е съпътствано с много силна и остра болка. Наличие на безчувственост (изтръпване) в областта на коленете и бедрата. Това заболяване успешно се атакува с упражнения, които първоначално причиняват болка, но за сметка на това лекуват. Успешно лечение се постига и с лечебни масажи. Препоръчително е предварително затопляне на тялото за пълно отпускане. Целта при лекуването на ишиаса е не само премахването на болката, но и установяването на причините за появата му. Защото веднъж появилият се ишиас , макар и лекуван, може след време пак да „почука“ на кръста ви.

•  Лумбаго - проявява се със силна болка в поясната област. Характерно болково усилване при навеждане и други движения, както и при натиск в посочената област. Налице е болезненост и по останалата мускулатура.

•  Плексит – болестно състояние, следствие на дегенеративно заболяване на прешлените ( придружено с костно ошипяване) и на шийна дискова херния. По-редки местни причини са наличие на шийно ребро, механични наранявания, преразтегляне на нервния сплит при новородени, луксация /изкълчване/ на раменната става и др. Характеризира се със «скубеща», най-често едностранна болка, типична за невралгията на раменния сплит, при това тя не се съпътствува със загуба на сетивност и двигателна функция. Болката се появява внезапно, локализирана е в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката /т.н. синдром рамо-ръка/. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб.

•  Главоболие – Най-често срещаните видове са :

Тензионно главоболие или стресогенно главоболие - представлява повтарящи се епизоди на болка с продължителност от минути до часове. Обикновено липсват други симптоми. Причината е контракция на околочерепните мускули и влошаване на кръвоснабдяването. Болката при този тип главоболие е двустранна и не се усилва при физическа активност. Проявява се като умерено, челно или теменно главоболие. Засилва се при психическо напрежение .

Мигрена - неврологичен синдром, характеризиращ се с тежко главоболие, гадене и патологично изменени възприятия. Типичните болки траят от 4 до 72 часа, засягат само едната половина на главата и са пулсиращи. Симптомите включват гадене, повръщане, повишена чувствителност към светлина и звук. При 1/3 от хората, страдащи от мигренозни пристъпи, симптомите се предшестват от аура – необичайни зрителни, обонятелни или други усещания.

•  Наднормено тегло – Изключително сериозен проблем на обществото в световен мащаб. В повечето случаи това заболяване е провокирано от проблем на психиката, но се превръща в проблем и на физиката. Решаването му зависи от собствената ни воля, но често може да бъде подпомогнато от роднини и приятели, а дори и от обществото като цяло. Ако сериозността на положението е осъзнато, то ето няколко хитринки, които освен правилен хранителен режим и волята на човека биха били от полза за постигането на положителен и дълготраен ефект: Всичко е в нашия мозък. В него се намира Центърът на удоволствието , който играе ключова роля за получаването на приятни усещания . Чрез удоволствието природата ни награждава за това, че сме направили нещо полезно. Това обаче се регулира от сложна система за „дозиране”. Удоволствието е свързано с храната, секса, приятните емоции и мотивацията. Отделянето на допамин предизвиква еуфория, води до безсъние, загуба на апетит, прилив на емоции. Ето защо е добре в борбата с лакомията да използваме средства като намирането на интересно занимание, което ни доставя по-голямо удоволствие от това да поглъщаме за удоволствие завишени количества храна – особено такава, богата на въглехидрати. Изпразнете хладилника – 70% от апетита се провокира от зрителните и обонятелните рецептори, а не от вкусовите. Поставете си цели, които да провокират вашите мотивационни процеси. Постарайте се да се движите повече, отколкото смятате че е необхидимо за тялото ви. И постепенно тялото и психиката ви ще свикнат с новото положение, което ще провокира желание за още промяна и то в положителна насока. Намирайте си постоянно занимавка, различна от това да обикаляте около хладилника или шкафа, в който складирате сладките неща. Пийте вода – често и на малки глътки всеки път, когато ви се прииска да сложите нещо в уста, а и не само тогава. И помнете, че всичко зависи от и е в полза на нас самите, защото много лесно проблемът наднормено тегло може да се премине в болестта затлъстяване .

•  Затлъстяване – дължи се на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма и е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не просто естетичен, а най-вече здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

•  Парези - парезата е частично нарушена загуба на движение на мускулите. Наблюдава се при нервни смущения на организма и често засяга мускулите на крайниците, очите, устата и стомаха. Парези могат да причинят катастрофи или различни заболявания, най-често след прекаран инсулт. Добри резултати при лечението се постигат чрез мануална и кинезитерапия.

•  Апатия – Апатията е обърнатото лице на Страстта, но дали тя е другото лице на депресията? Светът е крив или проблемът е в нас самите? Състоянието на апатия се характеризира с липсата на чувства и емоции, както и с липсата на определено отношение към обект или обстоятелство. Това е състояние на пълно безразличие и равнодушие. Постоянната апатия изисква консултация с психиатър. Алтернативни лечения – влюбването! То е един прекрасен начин да се изтръгнем от състоянието на апатия. Подарете си положителни емоции, съсредоточете мислите си в намиране на подходяща провокация за излизане от това състояние. Един дълбок професионален масаж може да ви донесе удоволствие и тонизиране, което да бъде първа стъпка към изтръгването ви от състоянието на апатия.

•  Депресия - за боляване на цялото тяло. Засяга настроението и мислите ни. Депресия не е моментна слабост или усещане, което преминава от само себе си. Без лечение, симптомите на депресия остават с месеци и дори с години. Разстройството причинява промени в   мислите, чувствата, поведението   и цялостното физическо   разположение на организма. При депресията се наблюдава промяна и в мисленето, което се изразява в затруднение с концентрацията и с взимането на решения, често и проблеми в краткотрайната памет. Негативните мисли, мъдруването, песимизъм, ниско самочувствие, чувство за вина и самокритичност - всичко това присъства в ежедневието на страдащия от депресия. При депресия се отчитат и промени във физическата форма - негативните емоции, които присъстват в депресивното разстройство оказват влияние на общата кондиция на тялото. Дори обикновена простуда протича доста драматично, а механичните рани зарастват по-бавно.

•  Мускулна атрофия – бива няколко вида. Спиналните мускулни атрофии са група наследствени заболявания, при които се наблюдава дегенерация на клетките в предните рога на гръбначния мозък. В резултат на това се развива мускулна слабост, обикновено симетрична, която засяга в по-голяма степен краката, отколкото ръцете. Съществуват още неврална и прогресивна (изсъхване) мускулни атрофии. Лечение – чрез народна медицина, масажни техники, физиотерапия и лечебна физкултура.

•  Миозит – възпалително заболяване на скелетните мускули. Тежката му форма е гнойният миозит , който се причинява от микроорганизми, достигнали мускулите чрез нараняване на кожата или от пренесени други гнойни огнища в организма. Хроничният миозит може да се развие и без предшестващо осторо заболяване. Той се характеризира с разрастване на съединителната тъкан между мускулните влакна и образуване на плътни възли в мускула, което се съпровожда със силни болки. Прогресиращ оссифициращ миозит се среща често в детска възраст и обхваща последователно мускулите на врата, шията, раменния пояс, гърба, гръдния кош и крайниците. Заболяването представлява вкостеняване на мускулите, което започва от сухожилията и се разпространява постепенно и вътре в мускула. Лечението е консервативно с провеждане на лечебни физикални процедури и лекарстволечение. Съществува и по-благоприятна форма на този вид миозит - ограничен оссифициращ , който се лекува оперативно. Професионален миозит се среща сред лица с най-различни професии (цигулари, пианисти, машинописки, стенографисти, шофьори, шивачи и други). Той се развива като последица от продължително физическо пренапрежение, вибрация, въздействие на висока или ниска околна температура и други причинни фактори от професионално естество. Лечението се състои в покой на засегнатата група мускули, масаж, лечебна физкултура и физикални процедури.

•  Полова слабост - Еректилната дисфункция се причинява главно от физически, а не от психологически фактори, смятат специалистите. От 30 до 50% от случаите са резултат от сърдечно-съдови болести, артеросклерозата е рисков фактор при 70% от мъжете над 70 години. Депресиите и хипертонията също могат да бъдат причина за заболяването. 50-60% от мъжете с диабет страдат от импотентност. Юмейхо профилактиката повлиява добре лечението на половата немощ при мъжете.

•  Импотентност - Еректилната дисфункция ( ЕД , мъжка импотентност ) е нарушение на сексуалната функция на мъжа, която се изразя в невъзможност за постигане или поддържане на ерекцията на пениса, необходима за нормалното протичане на половия акт. Думата импотентност или импотенция може да описва и други проблеми, касаещи половия акт и репродукцията като липса на сексуално желание или проблеми с еякулацията или оргазма. Рискът от еректилна дисфункция нараства с възрастта. Той е 4 пъти по-висок при мъже на 60 годишна възрас,т отколкото при 40 годишните индивиди.

•  Нередовен мензис – сигнал за опастност! Може да се предизвика от стрес, постоперативни усложнения, инфекции на органите на малкия таз и други инфекции, полипи на матката и туморни образования на маточната шийка, както и при прекратяване на редовен прием на медикаменти. Единствената добра причина за нарушен менструален цикъл е бременността, разбира се, ако тя е желана, независимо дали е планирана или не. Преди да се предприеме лечение е необходимо да се направи задълбочено гинекологично и ендокринологично изследване.

•  Менструални болки ( дисменорея ) - проявява се като болезнени спазми в долната част на корема и протича на вълни, понякога придружени от болки в кръста и гадене. Спазмите се предизвикват от контракции на матката и се свързват с високи стойности на хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Състоянието се влошава при нездравословно хранене и заседнал начин на живот. Деликатният хормонален баланс по време на месечния цикъл може лесно да се наруши от стрес, промени в теглото, хранителния режим или степента на физическо натоварване. Към менструалните проблеми се отнасят болезнен, нередовен или рядко появяващ се цикъл. Симптомите бързо отшумяват и без медикаменти чрез нормализиране на хормоналните нива в организма.

•  Безплодие (стерилитет) – доста широко разпростанен, особено в последните години проблем, еднакво засяга както жени, така и мъже. То е състояние на репродуктивната система, характеризиращо се с невъзможност да се осъществи оплождане. Проблемите на безплодието са от различен характер – нарушение на нормалните процеси при мъжа или жената, несъвместимост между партньорите. Поради стресогенни ситуации е възможно обаче проблемът да е на психическа основа. Прекаленият стрес е доказана причина за безплодие. Повлиява се добре както от медикаментозно лечение, пхихотерапевтични сеанси, така и чрез повече почивка, пълно отпускане и алтернативни релаксиращи методи.

•  И още : Тази източна масажна терапия дава отлични резултати при храносмилателни проблеми, гастрит, колит, преумора, нервност, безсъние, гинекологични проблеми и много други .

•  Юмейхо се извършва през памучни дрехи -тениска и панталон - за около 60 - 120 минути върху специална постелка на пода.

 

Цени

Японски масаж ( Юмейхо )

20 минути

20лв

*

30 минути

25лв

*

40 минути

30лв

*

60 минути

45лв

*

90 минути

60лв

*

 

*   ПРЕДПЛАТЕНИ ПРОЦЕДУРИ:

10 процедури – получавате бонус от две безплатни

15 процедури – бонус от три безплатни

20 процедури – бонус от пет безплатни.

 

ЮМЕЙХО Е ЕДИННА ФИЛОСОФИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЖИЗНЕНИТЕ СИЛИ НА ОРГАНИЗМА.