Вакуум масаж/Масаж с вендузи

Масаж с вакуум вендузи

В основата на действието на вендузния масаж лежи рефлекторния метод, основан на възникването на хиперемия ( повишено кръвонапълване на определен орган) и дразнене на кожните рецептори от създадения във вендузата вакуум. Под влияние на вендузния масаж се подобрява периферната циркулация на кръвта, на лимфата и на междутъканната течност. Отстранява се появилият се застой на телесни течности, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане в масажираните участъци на тялото. Кожата става еластична, повишава се съпротивлението й към температурни и механични фактори, подобрява се съкратителната функция на мускулите, повишават се техния тонус и еластичност.

Под въздействието на вакуум-терапията се извършва отделяне на екстракта на мастните и потните жлези . В неговия състав влизат освен соли, така също и ацетон и жлъчни киселини, които в определени концентрации са токсични за организма. Това дава възможност да се сравни метода на вендузния масаж с ефекта на банята.

 

Показания

Вакуум масажът с вендузи може да се използва при възпалителни заболявания на дихателните органи: бронхити , пневмонии , плеврити , профилактика на хипостатични пневмонии., остри и хронични миозити, нейтомизоти, невралгии, неврити и периневрити, остеохондрози.

Лечебният ефект на физиотерапевтичната процедура “вендузи” се осъществява благодарение на вакуума предизвикващ прилив на кръв и лимфа към кожата от дълбоко разположените тъкани , които оказват рефлекторно въздействие на кръвоносните съдове на вътрешните органи. Освен това в областта на въздействие се образуват биологично активни вещества стимулиращи обменните и възстановителните процеси.

 

Противопоказания за прилагане на вендузен масаж

Кръвотечения в белите дробове, туберкулоза на белите дробове в активен стадий, злокачествени и доброкачествени тумори, хеморагически диатез ( повишена склонност към кръвотечение), кожни заболявания и изострена кожна чувствителност, заболявания на кръвта, силно изтощение на болния, нарушения на сърдечния ритъм, хипертоническа болест от 3-та степен.

Вендузите не трябва да бъдат поставяни в областта на гръбначния стълб, сърцето, бъбреците и млечните жлези ( при жените). Всички процедури трябва да са съгласувани с лекуващия лекар.

 

ФИЗИОТЕРАПЕВТИЧНА ПРОЦЕДУРА

Лечебният ефект на физиотерапевтичната процедура “вендузи” се осъществява благодарение на вакуума предизвикващ прилив на кръв и лимфа към кожата от дълбоко разположените тъкани , които оказват рефлекторно въздействие на кръвоносните съдове на вътрешните органи. Освен това в областта на въздействие се образуват биологично активни вещества, стимулиращи обменните и възстановителните процеси.

МЕТОД НА ПРОВЕЖДАНЕ

Масажираната повърхност се намазва със затоплено растително масло, масажен крем или вазелин, след което, с внимателно дозиране силата на вакуума и притискайки балона, лекуващият поставя 1 или 2 вендузи. Необходимо да се взема предвид и чувствителността на кожата на пациента. След това, посредством засмуканата вендуза, се правят пълзящи масажни движения (пасажи) по посоката, указана на рисунката по-долу.

 

:5347b6b645e3cbbe74193f638fedf7d2.jpg

 

Движенията могат да бъдат праволинейни, кръгови или зигзагообразни. Продължителността на масажа се определя индивидуално.
Процедурите се провеждат ежедневно, като тяхното количеството зависи от състоянието на пациента и варира от 5 до10. След приключване на всяка от манипулациите, на пациента е необходима почивка в помещение с температура не по-ниска от 18 градуса и в течение на не по-малко от 30 минути.

  1. •  При остеохондроза се правят плъзгащи масажни движения от кръста към шийния прешлен. Особено внимание се отделя на масажа на паравертебралните зони на разстояние 2-3 сантиметра от гръбначния стълб. Движенията са праволинейни при това “нагоре” вендузата се движи, така че пред нея да “върви” сгъната кожа , а “надолу” – без усилие.

  2. •  При шийна остеохондроза се правят кръгови движения около седмия прешлен ( за да го намерите трябва да се наклони главата – той е най-издаденият прешлен).

  3. Посоката на движение е по часовниковата стрелка без да се опира вендузата в прешлена. Количеството на движенията е нечетно число ( 11-15). След процедурата се прави масаж на трапецовидните мускули от главата към раменете

  4. •  При простудни заболявания, бронхити, пневмонии масажните движения започват от долните ъгли на лопатките към раменете, както и от страничните повърхности на гръдния кош към лявото и дясното рамо. Под въздействието на вендузния масаж се подобрява дишането, понижава се температурата на тялото. След края на процедурата болният трябва да се увие в одеало и да пие чай с лимон или малина.

  5. •  При миозити на кръстните мускули се масажира кръста , при миозити на предраменните мускули се масажират мускулите на задната повърхност на шията и гърба. При радикулит се масажира кръстната област, а ако болката рефлектира и в крака , тогава се масажира и задната повърхност на същия.

  6. • При целулит се провежда вендузен масаж на мускулите на бедрата и седалището. Движението на вендузите е кръгово , зигзагообразно и праволинейно ( всеки вид по 5-6 пъти) . Под въздействието на вендузния масаж протича механично разделяне на мастните клетки. За усилване на ефекта масажираната повърхност може да бъде намазана с антицелулитен крем. Период на провеждане на масажите – 1 месец. Внимание! Не трябва да се масажира вътрешната повърхност на бедрата при хронична херния и апандисит.

  7.  За да се повиши имунитета при слабите, продължително боледуващи хора , се използва метода на автохемотерапията , който се състои в прилагането върху кожата на седалището на вендуза в режим на дълбок вакуум. Продължителност на лечението – 1 месец.

  8. •   Масажът при травми се прилага за нормализиране на кръвния и лимфния поток, отстраняване на болестния синдром , успокояване на оттоци и хематоми, регенерация и репарация на тъканите, нормализиране на окислително-възстановителните процеси. Масажът започва да се прилага на травмираната зона и постепенно се спуска към прилежащите участъци.

  Внимание! Всички процедури трябва да са съгласувани с лекуващия лекар.

 

 

Цени

 

Масаж с Вендузи
20 минути
15лв
30 минути
25лв
40 минути
30лв
60 минути
40лв
90 минути
50лв
110 минути
65лв

 

 

 

 

 

 

 

 

Меден масаж + масаж с вендузи
90 минути
60лв
110 минути
70лв

 

 

 

 

 

Предплатени 10 процедури - плюс две безплатни.

Предплатени 15 процедури - плюс три безплатни.

Предплатени 20 процедури - плюс пет безплатни.