Ползите от редовните масажи

У човек веднъж открил радостта и ползата от масажа, спонтано възниква въпроса "Колко често може и трябва да си прави масаж?" Разбира се, няма точен отговор, но проучванията показват, че масаж на редовни интервали, е много полезен за здравето ви като цяло.

В статия от Нюзуйк озаглавена "Магията на докосването", където са описани предимствата на редовният масаж ,следните откъси могат до Ви помогнат на въпроса "Колко?"

"Седмичният масаж може да изглежда като глезене, но новите изследвания показват, че може да има доста ползи за здравето ...."

"От създаването на програма за масаж, специфични упражнения и ергономичност през 1990 г., в компания от Верджиния [Wampler Foods] е намалила повтарящите се наранявания в следствие на стрес с 75% ...."

"От монтажни линии до корпоративното ръководство американците откриват магията на масаж. В Boeing и Reebok главоболието, болките в гърба и умората сред персонала са рязко намалели, след като фирмите започнали да назначават масажисти..."

"Лекари започнаха да предписват масаж, за да намалят нивото на стрес и болка в пациентите си. И сега няколко от здравните каси започнаха поделяне на разходите."

"Масаж е лекарство, а не само глезотия," каза Лора Фавин от "Not Just a Luxury Onsite Massage" в Ню Йорк....

"Учените са констатирали, че масаж може да намали кръвното налягане, да стимулира имунната система, намалява пораждащите стреса хормони и повишава полезните за настроението и мозъчната дейност химични вещества, като серотонин. И нищо не може да се сравни с масаж, като начин за отпускане. Бебетата заспиват по-бързо, когато ги масажажирате, отколкото когато ги люляте - и те заспиват по дълбоко, а не се събуждат в момента в който мама се отдалечи на стъпки от тях.

Тифани Фиилд, основател на Изследователски институт в Университета в Маями към Училището по медицина,казва : "масажа назначен с подходяща диета и двигателни упражнения е нещото, което помага за поддържане на общото здравословно състояние. " ... ...

"Последиците са не винаги толкова видими.Но масажът, може също така да стимулира нервите, които носят сигнали от кожата към мозъка, което задейства промени в целият организъм .... Фиилд доказва, че масажът (за разлика от светлинното докосване) стимулира vagus нерва на мозъка, подпомагайки секрецията на хормони, отговорни за усвояването на храната, включително и инсулин."

Нервното стимулиране вероятно обяснява другите ползи от масажа .... д-р Джеймс Дилард от Колумбийския университет : "Всяка от нервните клетки в организма има връзка с всички останали нервни клетки. " ... ...

"Подобно на гимнастичните упражнениенията, масаж е по-полезен за Вас, ако го приемете на сериозно и се занимавате редовно с него ... дори веднъж месечно посещение при масажист може да помогне да поддържате общото си здраве." докосването е от основно значение за оцеляването, "казва Елиът Грийн, експрезидент на AMTA (Американската Асоциация на Масажистите).

Запомнете, че тялото Ви се стреми да поддържа оптимално здраве, като поддържа всички негови системи в баланс. Наред с правилно хранене, движение и почивка, масаж отпуска напрегнатите мускули и стимулира организма и нервните окончания, и запазва усещането Ви за живот.

И така, правете редовно масажи приоритетно днес, за по-здравословен живот утре!