Месечна статия за масаж

 

 

massage

 

Едва ли има човек, който да не си мечтае блажено за един отпускащ масаж или пък за курс от спа-процедури... Научете основите на класическия масаж и по всяка възможност му се наслаждавайте, защото масажът е полезен и за тялото, и за душата.

 Какво е масажна терапия?

Масажната терапия, позната още като шведски масаж е най-познатата форма на масаж. Терапевтите използват продължителни гладки  движения, които са съсредоточени върху най-горната част на кожата посредством масажно масло или лосион.

 Как работи?

Масажистите подобряват циркулацията чрез снабдяване на кислород и други важни вещества до тъканите. Масажът облекчава мускулното напрежение и болка, подобрява подвижността и тонуса, спомага за изчистване на млечната киселина и други шлаки, което намалява болката и сковаността на ставите и мускулите.

 

За какво се използва?

-          болки в гърба

-          възпалителни заболявания като артрит или тендинит

-          главоболие и мигрена

-          мускулни спазми, напрежение и навяхвания

-          респираторни заболявания

-          проблеми с циркулацията на кръвта

-          пост-оперативно възстановяване 

Масажът ще отнема доста от стреса, натрупан през деня или работната седмица. Той намалява хормоните на стреса, като например кортизол и ви кара да се чувствате тонизирани, освен това стимулира имунната система.

Много е важно да се чувствате предразположени, да се чувствате комфортно и температурата в помещението, където ще се прави масажа да е приятна.

Цялостният масаж се извършва първо върху гърба, после се преминава върху краката и ръцете.

 Боли ли масажът?

Обикновено не. Възможно  е да почувствате болка, ако се упражнява чрез натиск върху схванатите и напрегнати места по тялото. Ако някои движения са ви неприятни като усещане, трябва да кажете на масажиста.

massage1 

 Как ще чувствам след него?

Отпуснати, тонизирани и спокойни.

 Предупреждения

Масажът не се препоръчва в следните случаи:

-          инфектирана кожа или отворена рана

-          непосредствено след операция

-          непосредствено след химиотерапия, облъчване, освен, ако не са препоръчани от лекар

-          склонност към съсиреци. Ако страдате от сърдечно-съдово заболяване задължително попитайте вашия лекар за масажите

-          бременните жени също следва да се консултират с лекар